ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2023 ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΠΡΩΤΗΝ

Με ιεροπρέπεια και έκδηλο τον εόρτιο ενθουσιασμό, εωρτάσθη η Μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων, εις την γραφική νήσο Πρώτη της Θεοσώστου Επαρχίας των Πριγκηποννήσων εν μέσω εκατοντάδων πιστών, χθές Παρασκευή, 6η Ιανουαρίου αρξαμένου μηνός και έτους.
Ο Σεβ.Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, προέστη της Θ.Λειτουργίας και της Ι. Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού εις τον Κοινοτικό Ιερό Ναό της νήσου του Γενεσίου της Θεοτόκου, και εν συνεχεία,μεταβάς μετά του ιερατείου, των χορών και πλήθους κόσμου εις την παραλία, ευλόγησε τα ύδατα της ιστορικής Προποντίδος δια των προβλεπομένων προς Κύριον αιτήσεων και πραγματοποίησε την κατάδυσι εις αυτά του Τιμίου Σταυρού.


Κατά την πανήγυριν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, και ο Ελλογ.Καθηγητής κ. Ιωάννης Γιγουρτσής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης εν τη πόλει ημών, καθώς και ο Εντιμ. κ. Erdem Gül, Δήμαρχος των νήσων.

 
Σημειωτέον, ότι ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, την μεν παραμονήν των Θεοφανείων, Πέμπτην, 5 Ιανουαρίου, εχοροστάτησε εν τω Καθεδρικώ Ι. Ναώ της Παναγίας της Ελεούσης Πριγκήπου, κατά τας Ι. Ακολουθίας των Μ.Ωρών και του Μ. Εσπερινου ως και κατα την Θ. Λειτουργίαν του Μ. Βασιλείου, ετέλεσε δέ και τον Μ. Αγιασμόν της παραμονής, σήμερον δέ, Σάββατον, 7ην ιδίου, προέστη της Θ. Λειτουργίας της εορτής της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, εν τω φερωνύμω Ι. Ναώ της νήσου Αντιγόνης της Επαρχίας αυτού.


Κατά την λειτουργικήν δέ και ποιμαντικήν παρουσίαν του εις τας νήσους Πρώτην και Αντιγόνην, Ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτταν του νέου έτους, καθώς και τας Εφοροεπιτροπάς αυτών υπό την νέαν σύνθεσίν των, ευχηθείς αναλόγως εν όψει της αναλήψεως των ιερών καθηκόντων της εκκλησιαστικής των διακονίας.

Εκ της Ι.Μητροπόλεως,
7η Ιανουαρίου 2023